Doorgaan naar hoofdcontent

Oproep in The Times: 'Traditionele Latijnse Mis is een juweel dat moet gekoesterd worden'

In The Times van 2 juli 2024 verscheen, op initiatief van de bekende klassieke componist James MacMillan, een oproep om de traditionele Latijnse liturgie te koesteren. De ondertekenaars van de oproep zijn een diverse groep van prominente figuren uit verschillende sectoren, waaronder politiek, muziek, literatuur, kunst en bedrijfsleven, zowel katholiek als niet-katholiek, gelovig en niet-gelovig. Hieronder een vertaling van de oproep.

(c) Wikimedia
 

Op 6 juli 1971 publiceerde The Times een oproep aan paus Paulus VI ter verdediging van de Latijnse Mis, ondertekend door katholieke en niet-katholieke kunstenaars en schrijvers, waaronder Agatha Christie, Graham Greene en Yehudi Menuhin. Deze werd bekend als de "Agatha Christie-brief", omdat naar verluidt haar naam de paus ertoe bracht een indult, of toelating, te verlenen voor de viering van de Latijnse Mis in Engeland en Wales. De brief betoogde dat "deze ritus, in zijn prachtige Latijnse tekst, ook onschatbare prestaties heeft geïnspireerd ... door dichters, filosofen, musici, architecten, schilders en beeldhouwers in alle landen en tijdperken. Daarmee behoort ze tot het universele erfgoed."

Recentelijk zijn er zorgwekkende berichten uit Rome dat de Latijnse Mis uit bijna elke katholieke kerk verbannen zal worden. Dit is een pijnlijk en verwarrend vooruitzicht, vooral voor het groeiende aantal jonge katholieken wiens geloof hierdoor is gevoed. De traditionele liturgie is een "kathedraal" van tekst en gebaren, die zich ontwikkelt zoals die eerbiedwaardige gebouwen dat deden gedurende vele eeuwen. Niet iedereen waardeert de waarde ervan en dat is prima; maar om het te vernietigen lijkt een onnodige en ongevoelige daad in een wereld waar geschiedenis maar al te gemakkelijk vergeten kan worden. Het vermogen van de oude ritus om stilte en contemplatie te bevorderen is een schat die niet gemakkelijk gerepliceerd kan worden, en, eenmaal verdwenen, onmogelijk te reconstrueren is. Deze oproep, net als zijn voorganger, is "volledig oecumenisch en niet-politiek". De ondertekenaars zijn katholieken en niet-katholieken, gelovigen en niet-gelovigen. Wij smeken de Heilige Stoel om elke verdere beperking van de toegang tot dit prachtige spirituele en culturele erfgoed te heroverwegen.

Robert Agostinelli; Lord Alton of Liverpool; Lord Bailey of Paddington; Lord Bamford; Lord Berkeley of Knighton; Sophie Bevan; Ian Bostridge; Nina Campbell; Meghan Cassidy; Sir Nicholas Coleridge; Dame Imogen Cooper; Lord Fellowes of West Stafford; Sir Rocco Forte; Lady Antonia Fraser; Martin Fuller; Lady Getty; John Gilhooly; Dame Jane Glover; Michael Gove; Susan Hampshire; Lord Hesketh; Tom Holland; Sir Stephen Hough; Tristram Hunt; Steven Isserlis; Bianca Jagger; Igor Levit; Lord Lloyd-Webber; Julian Lloyd Webber; Dame Felicity Lott; Sir James MacMillan; Prinses Michael van Kent; Baroness Monckton of Brenchley; Lord Moore of Etchingham; Fraser Nelson; Alex Polizzi; Mishka Rushdie Momen; Sir András Schiff; Lord Skidelsky; Lord Smith of Finsbury; Sir Paul Smith; Rory Stewart; Lord Stirrup; Dame Kiri Te Kanawa; Dame Mitsuko Uchida; Ryan Wigglesworth; AN Wilson; Adam Zamoyski

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zondag 30 juni: Traditionele Latijnse Mis in Brugge

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Pinksterbedevaart Parijs-Chartres 2024: opnieuw een record

H. Missen en Diensten rond Pasen 2024