Doorgaan naar hoofdcontent

Gezinsgroep

Gezinsgroep Domus Christiani

In 2017 zijn we gestart met een gezinsgroep van Domus Christiani in West-Vlaanderen.

Domus Christiani is in Frankrijk ontstaan en bestaat momenteel uit een 120 gezinsgroepen. Je kan het best vergelijken met de "Equipes Notre-Dame", sommigen onder jullie misschien bekend, maar dan met een aantal eigen accenten.

De gezinsgroepen willen een hulpmiddel zijn voor de heiliging van het gezin door:
  • het verdiepen van ons geestelijk leven 
  • de wederzijdse hulp en naastenliefde tussen de gezinnen 
  • de missionaire geest en uitstraling 
De groepen komen maandelijks bijeen - onder begeleiding van een priester - voor gebed, uitwisseling over een bepaald thema en een maaltijd.

Bij iedere bijeenkomst bereidt een echtpaar een kort onderricht voor rond een aspect van het jaarthema. We verdiepen ons in een bepaald aspect van het geestelijk leven of de leer van de Kerk en delen dit met de groep. Het onderricht mag praktisch en concreet zijn: we leren de Waarheid om ze te beminnen, we beminnen de Waarheid om er naar te leven.

Naast de vorming doorheen de onderrichten, biedt Domus Christiani ook haar leefregel aan als houvast om te groeien in ons geestelijk leven. Deze regel bestaat uit de "gewone" dingen van het geestelijk leven van een praktiserend katholiek (bv. regelmatige biecht, gebed, beleven van ons geloof persoonlijk, in het echtpaar en met het gezin, ...), die in het alledaagse wel eens op de achtergrond kunnen raken. De leefregel helpt ons om terug te zien wat prioritair is in ons leven.

De spiritualiteit van Domus Christiani is zo gegrondvest in de levende traditie van de Kerk. De buitengewone vorm van de liturgie heeft een belangrijke plaats in onze werking. Deze is nog weinig gekend in ons land, het is een kans om deze meer te ontdekken. We beleven deze in de geest van het Motu Proprio Summorum Pontificum van Benedictus XVI, die deze rijke schat uit de traditie van de Kerk voor iedereen geopend heeft, als teken van verzoening binnen de Kerk en met het oog op een meer diepgaande beleving van de liturgie. De ervaring leert dat deze liturgie een ware leerschool tot de contemplatie is - voor alle leeftijden.

Concreet: van oktober tot mei komen we één avond per maand samen bij één van de gezinnen. We beginnen de avond met het bidden van het rozenhoedje, ondertussen is er biechtgelegenheid. Vervolgens geeft één van de echtparen een kort onderricht over het jaarthema. We nemen de tijd om hierover uit te wisselen. Daarna bespreken we een puntje van onze leefregel, dat dan meteen ook het werkpunt is voor de maand die komt. We sluiten af met een maaltijd. Doorheen het jaar zijn er nog enkele andere activiteiten, voor het hele gezin: vastenrecollectie, bijeenkomst met de andere groepen van Domus Christiani, een barbecue om het jaar af te sluiten.

Meer info? Neem contact op met:

Joris en Ilse Daems-Moerkerke
daemsjoris@yahoo.com
0473 94 57 54

Jaarthema 2023-2024: "Zie hoe ze van elkaar houden!"

Jaarthema 2022-2023: "Wees heilig!"

Jaarthema 2021-2022: "Huwelijk: verbintenis en vruchtbaarheid"

Jaarthema 2020-2021: "Kom en volg Mij" 

Reacties

Populaire posts van deze blog

H. Missen en Diensten rond Pasen 2024

Zondag 31 maart: Tridentijnse Mis in Brugge

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Zondag 25 februari: Tridentijnse Mis in Brugge