Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlandse bisschoppen geven missaal 1962 opnieuw uit.

Nieuwe officiële uitgave van oud missaaltje

Hilversum (Van onze redactie) 18 oktober 2007 - De Nationale Raad voor Liturgie (NRL) van de Nederlandse bisschoppenconferentie heeft onlangs het Tridentijns 'missaal-voor-gelovigen' uitgegeven. Dit in verband met de algehele toestemming van paus Benedictus XVI om de eucharistie volgens het Missale Romanum van 1962 te vieren.

Summorum Pontificum
De uitgave heet Het Heilig Misoffer en bevat de Latijnse vaste gebeden van de ‘oude’ mis met Nederlandse vertaling. Deze worden voorafgegaan door zowel de geautoriseerde Nederlandse vertaling van het motu proprio Summorum Pontificum van 7 juli als de uitleg van dit pauselijk document door de Nederlandse bisschoppen.

Buitengewone vorm van Latijnse Ritus
In Summorum Pontificum schreef Benedictus dat er één Latijnse Ritus is. Het Romeins Missaal (1970) van Paulus VI blijft de gewone uitdrukking van deze ritus. Het Romeins Missaal (1570) van Sint Pius V, herzien in 1962 door de zalige Johannes XXIII, moet volgens de huidige paus worden beschouwd als de buitengewone uitdrukking ervan. Het is iedere priester van de Latijnse Ritus voortaan geoorloofd zonder bijzondere toestemming het 'Tridentijnse' missaal te volgen. Ook hebben parochianen voortaan het recht om te vragen om de viering van de ‘oude’ mis in hun parochie.


Het Heilig Misoffer. De onveranderlijke gebeden volgens het Missale Romanum van de zalige paus Johannes XXIII
,
tweekleurendruk, 96 pagina’s, prijs: € 12,50 per exemplaar.

Verkrijgbaar bij:
Administratie NRL, Postbus 13049
3507 LA UTRECHT
Tel. 030-23.26.909
E-mail: bestel@rkk.nl


Bron:www.katholieknederland.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Zondag 26 mei: Tridentijnse Mis in Brugge

Pinksterbedevaart Parijs-Chartres 2024: opnieuw een record

Zondag 25 februari: Tridentijnse Mis in Brugge