Agenda

* Zondag 19 januari: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele
* Zondag 26 januari: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge
* Zondag 2 februari: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele

zondag 15 augustus 2010

Zestig jaar dogma van Maria Tenhemelopneming

BRUSSEL (KerkNet) – Op 15 augustus vieren katholieke gelovigen het feest van de Tenhemelopneming van Maria, in de volksmond Maria Hemelvaart. Dit jaar is het net zestig jaar geleden dat paus Pius XII in zijn apostolische constitutie ‘Munificentissimus Deus’ het dogma van Maria-Tenhemelopneming afkondigde.

Al tijdens het eerste Vaticaans concilie (1869-1870) vroegen bisschoppen om de dogmatische definitie van de lichamelijke tenhemelopneming van Maria. In 1950 kondigde paus Pius XII officieel het dogma af. Hij bevestigde het op 1 november 1950 in de apostolische constitutie ‘Munificentissimus Deus’ (‘De allervrijgevigste God’), als tweede onfeilbare dogma in de geschiedenis van de kerk en het eerste sinds de afkondiging van de onfeilbaarheid van de paus.

Het dogma bepaalt dat Maria “na het voltooien van haar aardse levensbaan, met lichaam en ziel tot de hemelglorie is opgenomen.” De afkondiging van het dogma is een van de belangrijkste hoogtepunten van het pontificaat van paus Pius XII. De kerkleider wilde niet enkel de Mariaverering versterken, maar hoopte met de afkondiging tevens een impuls te geven aan de vernieuwing van de Kerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten