Agenda

* Zondag 19 januari: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele
* Zondag 26 januari: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge
* Zondag 2 februari: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele

donderdag 5 augustus 2010

Aantal plaatsen met Tridentijnse Mis vervijfvoudigd in Duitstalige landen

Mgr. Raymond Burke, prefect van de Apostolische Signatuur droeg in 2010 in Essen de Mis op voor de leden van Pro Missa Tridentina (c) foto Christoph Hahn
Drie jaar na de publicatie van Summorum Pontificum, waarmee paus Benedictus XVI het gebruik van de traditionele Romeinse ritus opnieuw stimuleerde, is het aantal plaatsen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland waar de Tridentijnse Mis opgedragen wordt vervijfvoudigd. Dit blijkt uit cijfers van de lekenbeweging Pro Missa Tridentina. In 2007 werd op 35 plaatsen regelmatig een Mis in de oude ritus opgedragen. Nu zijn het er 203.

Hoewel de paus in zijn motu proprio uitdrukkelijk de pastoors en bisschoppen oproept om tegemoet te komen aan de gelovigen die om een Mis in de traditionele ritus vragen, blijkt dit in de praktijk niet altijd vlot te verlopen. Pro Missa Tridentina heeft weet van 20 groepen gelovigen die nog altijd wachten op een Tridentijnse Mis in hun omgeving. Bovendien kan er volgens de vereniging toch verwacht worden dat in de grotere steden een wekelijkse Latijnse zondagsmis zou kunnen plaatsvinden. Zij roepen de bisschoppen dan ook op hier werk van te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten