Agenda

* Zondag 23 februari: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge
* Zondag 1 maart: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele
* Zondag 15 maart: Tridentijnse Mis om 9u30 in de kerk van Geluwe
* Zondag 29 maart: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge

zaterdag 5 oktober 2013

Frankrijk: 1 op 3 nieuwe seminaristen buiten diocesane circuit

Dit jaar telt het seminarie van het Instituut Christus Koning 9 nieuwe Franse seminaristen. Van de 20 nieuwe seminaristen bij de Petrusbroederschap in Wigratzbad zijn er 12 Fransen. Nog eens 12 Fransen zijn ingetreden in het seminarie van de Priesterbroederschap Pius X. Naast deze 'traditionalistische' congregaties kent ook de 'Communauté St Martin' een stevige groei met maar liefst 31 nieuwe Franse seminaristen. Hiermee komen we op 64 nieuwe seminaristen in Frankrijk, buiten het 'diocesane circuit' (zonder rekening te houden met de religieuze roepingen). Als het aantal nieuwe seminaristen in de diocesane seminaries gelijk blijft (127 in 2012), wil dit zeggen dat 1 op 3 seminaristen in Frankrijk de keuze maakt voor een opleiding buiten het bisdom. Hierbij moet gezegd worden dat heel wat diocesane Franse seminaries geen volk meer trekken. Het gros van de seminaristen is te vinden in meer traditioneel ingestelde seminaries zoals dat van het bisdom Fréjus-Toulon of dat van Vannes.

In het laatste nummer van La Nef stelt EH Spriet dat het probleem niet ligt bij de vermindering van het aantal roepingen: de Heer blijft priesters roepen. Het probleem ligt aan de menselijke kant. Wat zorgt ervoor dat het zaad geen vruchten draagt?
"De seminaries die zich van dichtbij of veraf nog focussen op het priesterbeeld van de jaren '60-'70 trekken niet meer aan. Vandaag hebben jongeren geen zin om ervoor te moeten vechten opdat ze de rozenkrans mogen bidden in de kapel van het seminarie of om zich te moeten verantwoorden als ze het verlangen hebben om een aanbidding te houden in de kapel... In tegendeel, ze zoeken seminaries die een verzorgde liturgie bieden (of gregoriaans en in het Latijn), een solide vorming en een authentieke vroomheid."Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten