Agenda

* Zondag 1 juli: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele. Tijdens de zomervakantie zijn er geen H. Missen in Dadizele. De volgende H. Mis is op zondag 2 september.
* Zondag 29 juli: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge.

maandag 4 juni 2012

Neomist draagt Tridentijnse Mis op in Amsterdam

Gelezen op rkk.nl:
Hilversum (Van onze redactie) 3 juni 2012 – Bisschop Antoon Hurkmans van Den Bosch heeft gisteren in de Sint-Janskathedraal twee diakens tot priester gewijd. Een daarvan is de 28-jarige Patrick Kuis. Vandaag droeg hij zijn Eerste Heilige Mis op in de Bossche kathedraal, waar hij kapelaan is. Over twee weken celebreert de neomist de Tridentijnse mis in de Amsterdamse Sint-Agneskerk.

Buitengewoon
In de Sint-Agneskerk aan de Amstelveenseweg in Amsterdam wordt sinds een aantal jaren de liturgie gevierd volgens de buitengewone vorm van de Romeinse Ritus. Deze vorm wordt ook de Tridentijnse ritus genoemd, naar het Concilie van Trente (Tridentum). Deze ritus werd na het Tweede Vaticaans Concilie praktisch afgeschaft. Paus Johannes Paulus II stond de ritus slechts aan bepaalde groepen toe. In 2007 bepaalde paus Benedictus XVI dat elke priester, mits voldoende geschoold, de ritus mag volgen.
Subdiaken
De uit het Groningse Uithuizen afkomstige Kuis assisteerde al langer in de Agneskerk als diaken in de Tridentijnse mis. Dat deed hij ook al als subdiaken. Het subdiaconaat behoorde vroeger tot de hogere wijdingen. Sinds 1972 leek dit ambt uit de Rooms-Katholieke Kerk te verdwijnen. Slechts in traditionalistische gemeenschappen is het subdiaconaat blijven bestaan.

1 opmerking:

  1. Het artikel op rkk.nl is niet helemaal juist. Patrick Kuis is niet gewijd in een van de traditionalistische gemeenschappen, maar in het bisdom 's-Hertogenbosch. Een wijding tot subdiaken heeft dan ook nooit plaatsgevonden. Wel heeft hij enkele keren de rol van subdiaken vervuld in een plechtige Drieherenmis in onze kerk. Op zondag 24 juni a.s. om 11.00 uur zal hij zijn eerste Tridentijnse H. Mis in onze kerk opdragen.

    BeantwoordenVerwijderen