Agenda

* Zondag 26 november: Tridentijnse Mis om 17u30 in de Basiliek van het H. Bloed, Brugge.
* Zondag 3 december: uitzonderlijk geen Tridentijnse Mis in Dadizele wegens de start van het nieuwe apostolaat van het Instituut Christus Koning in de St. Etiennekerk in Rijsel (plechtige hoogmis aldaar om 10u00).
* Zondag 17 december: Tridentijnse Mis om 9u in de Basiliek van Dadizele.dinsdag 5 mei 2009

Frankrijk: 1 op 4 seminaristen 'traditionalist'

Volgens cijfers van de vereniging 'Paix Liturgique' zal tegen 2010 één op vier van de Franse seminaristen zijn opleiding volgen bij een traditionalistische congregatie of in een diocesaan seminarie waar de 'oude ritus' aangeleerd wordt.
Dit jaar zijn er 740 seminaristen voor de 'gewone vorm' en 160 voor de 'buitengewone vorm' van de Romeinse liturgie. Van deze 160 zijn er ongeveer 40 seminaristen van de Priesterbroederschap Pius X. Seminaristen in reguliere congregaties (kloosters, abdijen enz.) werden niet meegerekend.
Hierbij moet wel gezegd worden dat wat de gewone diocesane seminaries betreft de studenten van het voorbereidende jaar niet werden meegeteld. Anderzijds studeren er aan deze seminaries ook veel buitenlandse seminaristen. In het bisdom Toulon volgen bovendien 15 seminaristen lessen aan het diocesane seminarie, maar zij worden er wel opgeleid voor de traditionele ritus.
Opvallend is ook de grote belangstelling van de seminaristen in de gewone seminaries voor de oude liturgie. Paix Liturgique merkt op dat deze cijfers sterk contrasteren met het aantal plaatsen waar volgens de oude liturgie gecelebreerd wordt. Volgens de vereniging is dit slechts 1% van alle miscentra in Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen