Doorgaan naar hoofdcontent

Frankrijk: 1 op 4 seminaristen 'traditionalist'

Volgens cijfers van de vereniging 'Paix Liturgique' zal tegen 2010 één op vier van de Franse seminaristen zijn opleiding volgen bij een traditionalistische congregatie of in een diocesaan seminarie waar de 'oude ritus' aangeleerd wordt.
Dit jaar zijn er 740 seminaristen voor de 'gewone vorm' en 160 voor de 'buitengewone vorm' van de Romeinse liturgie. Van deze 160 zijn er ongeveer 40 seminaristen van de Priesterbroederschap Pius X. Seminaristen in reguliere congregaties (kloosters, abdijen enz.) werden niet meegerekend.
Hierbij moet wel gezegd worden dat wat de gewone diocesane seminaries betreft de studenten van het voorbereidende jaar niet werden meegeteld. Anderzijds studeren er aan deze seminaries ook veel buitenlandse seminaristen. In het bisdom Toulon volgen bovendien 15 seminaristen lessen aan het diocesane seminarie, maar zij worden er wel opgeleid voor de traditionele ritus.
Opvallend is ook de grote belangstelling van de seminaristen in de gewone seminaries voor de oude liturgie. Paix Liturgique merkt op dat deze cijfers sterk contrasteren met het aantal plaatsen waar volgens de oude liturgie gecelebreerd wordt. Volgens de vereniging is dit slechts 1% van alle miscentra in Frankrijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

H. Missen en Diensten rond Pasen 2024

Zondag 31 maart: Tridentijnse Mis in Brugge

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Zondag 25 februari: Tridentijnse Mis in Brugge