Agenda

dinsdag 5 mei 2009

Frankrijk: 1 op 4 seminaristen 'traditionalist'

Volgens cijfers van de vereniging 'Paix Liturgique' zal tegen 2010 één op vier van de Franse seminaristen zijn opleiding volgen bij een traditionalistische congregatie of in een diocesaan seminarie waar de 'oude ritus' aangeleerd wordt.
Dit jaar zijn er 740 seminaristen voor de 'gewone vorm' en 160 voor de 'buitengewone vorm' van de Romeinse liturgie. Van deze 160 zijn er ongeveer 40 seminaristen van de Priesterbroederschap Pius X. Seminaristen in reguliere congregaties (kloosters, abdijen enz.) werden niet meegerekend.
Hierbij moet wel gezegd worden dat wat de gewone diocesane seminaries betreft de studenten van het voorbereidende jaar niet werden meegeteld. Anderzijds studeren er aan deze seminaries ook veel buitenlandse seminaristen. In het bisdom Toulon volgen bovendien 15 seminaristen lessen aan het diocesane seminarie, maar zij worden er wel opgeleid voor de traditionele ritus.
Opvallend is ook de grote belangstelling van de seminaristen in de gewone seminaries voor de oude liturgie. Paix Liturgique merkt op dat deze cijfers sterk contrasteren met het aantal plaatsen waar volgens de oude liturgie gecelebreerd wordt. Volgens de vereniging is dit slechts 1% van alle miscentra in Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten