Agenda

* Zondag 26 november: Tridentijnse Mis om 17u30 in de Basiliek van het H. Bloed, Brugge.
* Zondag 3 december: uitzonderlijk geen Tridentijnse Mis in Dadizele wegens de start van het nieuwe apostolaat van het Instituut Christus Koning in de St. Etiennekerk in Rijsel (plechtige hoogmis aldaar om 10u00).
* Zondag 17 december: Tridentijnse Mis om 9u in de Basiliek van Dadizele.maandag 7 juli 2008

JONGE GARDE AGEERT VOOR LATIJNSE MIS

BRUSSEL (KerkNet/LeMonde) – In een gesprek met het dagblad ‘Le Monde’ verklaart mgr. Le Gall, aartsbisschop van Toulouse en voorzitter van de Liturgiecommissie van de Franse bisschoppen, dat het aantal aanvragen voor eucharistievieringen volgens de oude ritus niet noemenswaardig stijgt. “Wij proberen de aanvragers zoveel mogelijk tegemoet te komen” aldus de aartsbisschop. Elk week zijn er in Frankrijk zo’n 170 vieringen voor de ‘tradis’ , zoals ze bij onze zuiderburen worden genoemd. De grote meerderheid van de vieringen vindt plaats in de Parijse regio. Ze zijn met zo’n 30.000 à 45.000, al naargelang de bron.

Maar sinds kort getuigen ze van een toegenomen ‘activisme’. Ze drijven het aantal petities op en verenigen zich in netwerken om zo meer druk op de hiërarchie te kunnen uitoefenen. Wat daarbij opvalt is dat het vooral jongeren zijn die het felst ageren. “Dit stelt inderdaad vragen aan de Franse Kerk” aldus mgr. Le Gall. “Willen we die gelovigen terug naar de gewone missen krijgen, dan zullen we opnieuw meer aandacht moeten schenken aan stilte, innerlijkheid, soberheid en schoonheid in onze liturgie.”

(bron: Kerknet)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen