Agenda

* Zondag 27 mei: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge.
* Zondag 3 juni: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele.
* Zondag 17 juni: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele.
* Zondag 24 juni: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge.

zondag 13 januari 2008

Paus celebreert eerste keer mis met "rug naar het volk"

Niet in het Latijn

Bron: www.rorate.com Theo Borgermans op zondag 13 januari 2008 om 14:35u

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft vandaag voor de eerste keer in het openbaar een mis opgedragen met de rug naar de gelovigen zoals dat gedaan werd in de oude liturgie die door hem zes maanden geleden werd gerehabiliteerd.

De paus droeg de mis op in de Sixtijnse kapel. Tijdens de viering werden 13 kinderen van bedienden van het Vaticaan gedoopt. Benedictus XVI gebruikte wel het gewone missaal, namelijk dat door Paulus VI werd ingevoerd na Vaticanum II. Hij droeg de mis op in het Italiaans en niet in het Latijn.

In juli vorig jaar besliste de paus het opdragen van de Latijnse mis volgens het misssaal van Pius V veralgemeend toe te laten tot grote voldoening van de traditionalisten.

Het missaal van Pius V werd in 1570 uitgevaardigd en onderging verscheidene aanpassingen, onder meer onder het pontificaat van Johannes XXIII in 1962. Het missaal van Pius V voorzag op Goede Vrijdag een gebed voor de bekering van de joden. Het missaal van Paulus VI heeft dit gebed vervangen door een ander gebed dat eraan herinnert dat de joden het eerste volk waren om het woord van God te ontvangen maar niet langer hun bekering vraagt. Het werd in 1970 uitgevaardigd. Volgens dit missaal draagt de priester de mis op met het gezicht naar het volk en in de volkstaal. (tb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten