Doorgaan naar hoofdcontent

Alice von Hildebrand over de Tridentijnse Mis

Naar aanleiding van het overlijden van Alice von Hildebrand op 14 januari 2022, hernemen we onderstaande blogpost uit 2013. Ook verwijzen we graag naar het interview met haar, waarin ze het ook over haar jeugd in België heeft: https://tridentijnsemis.blogspot.com/2014/06/mooi-interview-met-alice-von-hildebrand.html

Op 26 februari 2013 publiceerde Dr. Alice von Hildebrand, de weduwe van de beroemde filosoof en theoloog Dietrich von Hildebrand, een artikel over paus Benedictus.

In het artikel haalt ze herinneringen op aan de vier gelegenheden waarbij ze kardinaal Ratzinger - later paus Benedictus ontmoette. Ze bezocht hem telkens met een doel voor ogen: 

"In het kielzog van Vaticanum II ging de Kerk door een periode van zo'n onrust en verwarring dat praten met een topman van de curie een troost was. Ik moet niet in detail treden: veel nonnen (...) verlieten hun kloosters in drommen. Er werden clownmissen gevierd en de "stilte" van vele bisschoppen was oorverdovend. Je begon op zondag ketterse preken te horen. De aalmoezenier van het Manhattanville College of Sacred Heart verbood het opdragen van de Tridentijnse H. Mis met als reden dat "hij bezwaar had tegen de theologie van die Mis" - een Mis die eeuwenlang door de heiligen werd bijgewoond. (...) Sommige bisschoppen verklaarden dat degenen die een Tridentijnse Mis bijwoonden op zondag niet aan hun zondagse verplichting voldeden. De engelen moeten geweend hebben."
Bij het eerste bezoek aan de kardinaal mocht ze ondervinden hoe hij op de hoogte was van wat er aan de hand was. De rook van Satan was de Kerk binnengedrongen. Hij troostte haar met eraan te herinneren dat de poorten van de hel de Kerk niet zullen overweldigen. "Hij leed met ons, maar vertrouwde in Gods voorzienigheid en hulp," schrijft von Hildebrand.

Bij elke volgende gelegenheid had ze het met de kardinaal over de Tridentijnse Mis. Hoe gekwetst vele traditionele gelovigen zich voelden door de massale aanvallen door zogenaamde 'progressieven' op de traditionele Mis.

Tijdens een audiëntie in 2007 haalde ze dit thema opnieuw aan. Met een stralende glimlach antwoordde de paus: "Heel gauw, inderdaad heel gauw". Enkele maanden later volgde de publicatie van het motu proprio Summorum Pontificum.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Nieuws: maandelijkse Tridentijnse Mis in het bisdom Brugge

Tridentijnse Missen rond Kerstmis

In België kunnen de bestaande gemeenschappen de Tridentijnse Mis blijven vieren

Paus em. Benedictus XVI: hetgeen voorheen heilig was, kan nu niet verkeerd zijn