Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuws uit de abdij van Wisques

(c) https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abbaye_St_Paul_de_Wisques_-_panoramio.jpg
In 2013 werd de Sint-Paulusabdij in Wisques (bij St.-Omer, op 30 km van Poperinge) nieuw leven ingeblazen. Vanuit de abdij van Fontgombault kwamen toen 13 paters en broeders de gemeenschap versterken. De abt van Fontgombault werd tijdelijk administrator van de abdij. In 2016 kreeg de gemeenschap met Dom Philippe de Montauzan terug een eigen abt.

De Benedictijnermonniken volgen net als in Fontgombault de buitengewone vorm van de Romeinse ritus. De hoogmis op zon- en feestdagen wordt, met een indult van Rome, volgens de ritus van 1965 opgedragen.

De voorbije jaren kregen verschillende delen van de abdij een opknapbeurt. Er werden warmtepompen geïnstalleerd, de donjon (15de eeuw) en de torens (13de en 14de eeuw) werden gerestaureerd, er kwam een vernieuwde keuken en elektrische installatie. Men zit niet stil, want er komen nu een nieuw gastenverblijf, een ziekenboeg en nieuwe ateliers voor de pottenbakkerij. Op lange termijn hoopt men ook de kloostergang te kunnen afwerken zodat de twee vleugels van de abdij (ontworpen door Dom Bellot en Dom Philippe) met elkaar verbonden worden. De kerk zelf wordt met kleine aanpassingen mooier gemaakt, en wie weet komt er in de toekomst een echte abdijkerk.

Voor jongeren die het Benedictijnenleven van nabij willen ervaren, organiseert de gemeenschap dit jaar verschillende retraites. Je neemt er deel aan de liturgie en de lectio divina, je helpt een handje bij het werk van de paters, er is onderricht en de mogelijkheid om met een monnik te praten.

Data:
- April: van donderdag 9 tot maandag 13 (Goede Week en Pasen) (o.v.v. de maatregelen i.v.m. het coronavirus)
- Mei: van donderdag 21 tot zondag 24
- Juli: van zaterdag 4 tot woensdag 8
- augustus: van vrijdag 28 tot maandag 31
Op aanvraag kan ook een ander moment afgesproken worden.

Speciaal voor vaders is er tevens een formule om samen met een zoon (vanaf 7 jaar) een retraiteweekend te volgen (info, data onder voorbehoud van de maatregelen i.v.m. het coronavirus).

Inschrijvingen en inlichtingen:
telefonisch: +33 3 21 12 28 55

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Pinksterbedevaart Parijs-Chartres 2024: opnieuw een record

H. Missen en Diensten rond Pasen 2024

Zondag 31 maart: Tridentijnse Mis in Brugge