Agenda

maandag 3 februari 2014

Restauratie van Brugse Heilig Bloedkapel is voltooid

Bron: Phk/Kerknet BRUGGE (KerkNet) –

De restauratiewerken van de Brugse Heilig Bloedkapel, met een reliek met het bloed van Jezus Christus, zijn voltooid. De restauratie ging bijna een jaar geleden van start. Bij de werken werden onder meer glas-in-loodramen uit de bovenkapel gerestaureerd en gevels en daken hersteld. Het museum is herschilderd in de kleur van de oorspronkelijke neogotische afwerking, die door wetenschappers onder de vorige verflaag werd ontdekt.

Oudste gebouw van de stad
De Heilig Bloedbasiliek is het bovenste deel van de twee verdiepingen tellende burchtkapel, opgetrokken in de twaalfde eeuw in opdracht van Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen. De benedenkapel is wellicht het oudste gebouw van de stad en krijgt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers over de vloer. Het is het oudste nog bestaande Romaanse gebouw in West-Vlaanderen.

De kostprijs van de restauratie, zonder de schatkamer, wordt geraamd op 750.000 euro. De totale kosten, inclusief de restauratie van de schatkamer en het Brugse wandtapijt uit de zeventiende eeuw lopen tot ruim een miljoen euro. Gehoopt wordt dat een aanzienlijk deel daarvan kan worden gerecupereerd via subsidies van de Vlaamse overheid en de provincie. De Koning Boudewijnstichting nam de kosten op zich voor de restauratie van het wandtapijt.

Bloedprocessie 2.0
Bij deze gelegenheid kondigt de Confrérie van het Heilig Bloed, die de Heilige Bloedprocessie organiseert, de ontwikkeling aan van twee applets. Beide applets zijn wellicht nog in de loop van dit jaar beschikbaar. De eerste applet heeft betrekking op de Heilig Bloedprocessie. Zij zal een handleiding bieden om de processie te volgen. Maar tegelijk biedt zij geïnteresseerden tevens de mogelijkheid om alle informatie over de Bijbelse en historische figuren die in de processiegroepen worden uitgebeeld, hun achtergrond en het tijdperk waarin zij hebben geleefd, op te zoeken. Gehoopt wordt dat deze applicatie al tegen de komende processie ontwikkeld is. Later komt er nog een tweede applet, in het bijzonder bestemd voor de bezoekers van de basiliek. Daarin wordt toelichting gegeven over de bloedprocessie, de basiliek en de topstukken in de schatkamer. De applet verstrekt bezoekers tevens alle informatie over de kostbare relikwie en de geschiedenis van de neogotische kapel.

(Kerknet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten