Agenda

maandag 11 november 2013

Karmel van Alençon volgt weer oude ritus

De zusters Karmelietessen van de Karmel Sacré-Cœur de Jésus et de l’Immaculée Conception in Alençon (Normandië) keren volledig terug naar de oude ritus zoals die in de kloosters gebruikt werd tot aan de liturgiehervormingen na Vaticanum II.

Reeds in 2007, na het verschijnen van het motu proprio Summorum Pontificum, beslisten de zusters om op zon- en feestdagen de Mis in de buitengewone vorm van de Romeinse ritus te laten plaatsvinden. Tijdens de week werd nog de nieuwe Mis gecelebreerd. De zusters gaven toen reeds te kennen dat hun voorkeur uitging naar de oude ritus, verwijzend naar wat André Frossard zei: "Ik vind dat de nieuwe Mis niet contemplatief genoeg is, dat men er teveel praat en dat het gedeelte van het mysterie er erg ingeperkt is." De buitengewone vorm drukt volgens de zusters beter het sacrale, de liefde en de eerbied uit. "Het is een liefdevolle liturgie".


Na afspraken met de plaatselijke bisschop, Mgr. Jacques Habert, volgen de zusters sinds enkele dagen nu volledig het oude officie en de oude liturgie. De Missen worden opgedragen door een priester van het bisdom, bijgestaan door priesters van de Petrusbroederschap.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten