Doorgaan naar hoofdcontent

Doopsel van volwassenen en heilig Vormsel in de buitengewone vorm

Zaterdag 9 november 2013 diende Mgr. Jan Hendrik, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, in de buitengewone vorm van de Romeinse ritus het doopsel en vormsel toe in de Agneskerk in Amsterdam. Deze kerk is de personele parochie van de Petrusbroederschap in Nederland. Eén van de volwassenen die gevormd werd, is een jonge man die regelmatig de maandelijkse Tridentijnse Mis in de Basiliek van het Heilig Bloed in Brugge bijwoont.

De bisschop publiceerde op zijn website de volgende impressie van deze bijzondere gebeurtenis:

Twee volwassenen ontvingen op 8 november in de Amsterdamse Sint Agneskerk het heilig doopsel en vormsel, dat laatste sacrament samen met drie anderen die toetraden tot de katholieke Kerk - onder hen een jonge man uit een Pinksterkerk- of de draad van het katholiek geloof weer oppakten. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze plechtigheden in de buitengewone vorm van de Romeinse ritus (“Tridentijnse Mis”) heb gedaan.
Gelukkig werd ik deskundig door de ritus geleid door de pastoor van de personele parochie voor gelovigen die verbonden zijn met de Tridentijnse vorm, pater Martin Knudsen. Natuurlijk vielen mij zo'n eerste keer de verschilen op met de gewone vorm van de Romeinse ritus, met name dat verschillende elementen van het catechumenaat, in de buitengewone vorm zijn samengebracht in de doopplechtigheid zelf. Mede door de herhalingen brengt deze klassieke vorm van de Romeinse ritus de scheiding tussen het leven vóór het doopsel en erna zeer duidelijk over, evenals de keuze die de dopeling moet maken vóór Christus; ook wordt de macht van de Satan (mede door de veelvuldige herhaling van de exorcismen) beklemtoond en de grotere macht van God met wiens hulp wij tegen het kwaad moeten strijden. Mooi vond ik bijvoorbeeld dat de dopelingen bij het betreden van de kerk plat op de grond gaan liggen, zoals de wijdelingen in de wijdingsliturgie.
Het zal niet voor iedereen de meest geëigende vorm zijn, mede omdat door het Latijn veel van deze betekenis zal ontsnappen aan de gelovigen die de plechtigheid volgen, maar voor mij als bisschop gaf het zeker wel devotie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

H. Missen en Diensten rond Pasen 2024

Zondag 31 maart: Tridentijnse Mis in Brugge

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Zondag 25 februari: Tridentijnse Mis in Brugge