Agenda

* Zondag 19 januari: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele
* Zondag 26 januari: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge
* Zondag 2 februari: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele

donderdag 18 juli 2013

Nieuw priesterseminarie in de buitengewone vorm

Vanaf september 2013 start het bisdom Fréjus-Toulon met een priesteropleiding voor seminaristen die zich verbonden voelen met de buitengewone vorm van de liturgie (Tridentijnse ritus). Naast het gewone seminarie wordt een huis geopend voor deze seminaristen van binnen en buiten het bisdom. Ze zullen er een gemeenschapsleven voeren. Ze volgen les in het gewone seminarie, maar in hun huis krijgen ze extra lessen Gregoriaans en de volledige praktische en theoretische opleiding om de sacramenten in de buitengewone vorm te kunnen toedienen.

De liturgie eigen aan dit vormingshuis (Mis en officie) is de buitengewone vorm van de Romeinse ritus. Elke morgen wonen de seminaristen de traditionele Mis bij, behalve één dag waarop ze samen met de andere seminaristen deelnemen aan de Mis in het seminarie. De wijdingen zullen eveneens in de buitengewone vorm worden toegediend (ook de lagere wijdingen die in de nieuwe ritus werden geschrapt). De seminaristen krijgen ook de toelating om de soutane te dragen vanaf ze de tonsuur ontvangen.

Hun praktische stages zullen de seminaristen kunnen lopen in parochies binnen het bisdom waar de liturgie volgens de buitengewone vorm gevierd wordt.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de rector van het nieuwe seminarie, EH Marc de Saint-Sernin (+33 6 22 85 22 17).


Het motu proprio 'Summorum Pontificum' van Paus Benedictus XVI vraagt de bisschoppen om opleidingen te voorzien zodat de seminaristen de buitengewone vorm kunnen aanleren. In Frankrijk, waar tot 25% van de seminaristen voor een opleiding in de buitengewone vorm kiest, hebben verschillende bisschoppen hier al gevolg aan gegeven.

Bayonne: wekelijks draagt de rector van het seminarie voor de seminaristen die wensen deel te nemen een Mis op in de buitengewone vorm.

Vannes: wekelijks wordt op vraag van de meerderheid van de seminaristen vier keer een Mis in de buitengewone vorm opgedragen.

Lyon: tot voor kort bestond er een voorbereidend jaar voor seminaristen die zich met de oude ritus verbonden voelen. Het feit dat dit maar voor één jaar mogelijk was, deed het aantal kandidaten echter afnemen.

Versailles: de seminaristen kunnen eens per week een Mis in de buitengewone vorm bijwonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten