Agenda

* Zondag 20 januari: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek in Dadizele
* Zondag 27 januari: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge

maandag 9 juli 2012

Nog priesterjubilea

Dit weekend vierden nog drie Belgische priesters hun priesterjubileum. Mysterium Fidei wenst hen van harte proficiat en dankt de Heer voor het mooie werk dat zij voor de traditionele Romeinse liturgie in ons land verricht hebben!
 
Mgr. Gryson vierde zaterdag in de Byzantijnse kapel in Drongen en zondag in de kapel van het H. Hartcollege van Lindthout zijn vijftigste priesterjubileum. 
Mgr. Roger Gryson werd geboren te Ukkel op 28 juli 1938. Na de studies van Klassieke Filologie en Filosofie in Leuven, studeerde hij Theologie aan het Grootseminarie in Mechelen, waarna hij priester gewijd werd op 8 juli 1962. In 1966 behaalde hij het doctoraat in de Theologie en in 1968 werd hij Magister in de Theologie, waarna hij in 1969 benoemd werd tot professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, en daarna aan de Université Catholique de Louvain-la-Neuve, waar hij gedurende 30 jaar patristiek en geschiedenis van de oude Kerk doceerde. Sinds zijn emeritaat in 1999 doceert hij nog als gasthoogleraar de cursus Tekstkritiek van het Nieuw Testament. Sinds 1998 leidt hij het Vetus Latina Insitut te Beuron (D), dat gespecialiseerd is in de studie en de uitgave van de Latijnse Bijbel. Van 2001 tot 2003 was hij pastoor te Nodebais. In 2004 benoemde kardinaal Danneels hem tot verantwoordelijke voor een groep priesters die elke zondag in een kerk in Brussel volgens de oude Romeinse ritus celebreert. Sinds 2005 verzorgt hij, met de goedkeuring van de bisschop van Namen, de diensten in het Monastère de la Résurrection te Vedrin, een katholiek zusterklooster van byzantijnse ritus. In oktober 2004 verleende Paus Johannes Paulus II hem de titel van Huisprelaat van Zijne Heiligheid de Paus en in 2011 verleende patriarch Gregorios III hem de titel van archimandriet van de Melkitische Kerk . Hij werd op 4 september te Brussel door bisschop Jozef Jules Zerey van Jeruzalem tot archimandriet gewijd.

Ook EH Jean Schoonbroodt vierde zijn vijftigste priesterjubileum met een Tridentijnse Mis op zondag 8 juli 2012 in de kerk van het H. Sacrament in Luik.
EH Schoonbroodt is vooral bekend om zijn ijver voor het Gregoriaans. Hij is kapelaan van het Mariaheiligdom in Banneux.

De tweede zondagsmis in de kerk van het H. Sacrament in Luik werd opgedragen door EH Claude Germeau, die zijn 51-jarig priesterschap vierde. EH Germeau is de stichter van het Foyer in Herstal, waar kansarme mensen opgevangen worden.
Beide priesters verzorgen sinds begin 2012 ook een maandelijkse Tridentijnse Mis in Malmédy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten