Agenda

* Zondag 2 april: Tridentijnse Mis om 9u in de O.-L.-V.-Basiliek, Dadizele.
* Zondag 30 april: Tridentijnse Mis om 17u in de Basiliek van het H. Bloed, Brugge.

Opgelet:
Vanaf zondag 28 mei 2017 wordt de Traditionele Latijnse Mis in Brugge (Basiliek van het H. Bloed) elke laatste zondag van de maand opgedragen om 17u30.

donderdag 15 maart 2012

Aantal Franse traditionalistische seminaristen blijft hoog

Volgens de gegevens voor het jaar 2011 die de Franse vereniging Paix Liturgique verzamelde, blijft het aantal traditionalistische seminaristen in Frankrijk toenemen.

Het totale aantal seminaristen in de Franse bisdommen (mensen in opleiding bij kloostergemeenschappen e.d. werden niet meegerekend) bedroeg in 2011 710. Dit is het laagste cijfer sinds de Franse Revolutie. Paix Liturgique stelt vast dat de daling zich voordoet bij de 'reguliere' seminaristen. Het aantal traditionalistische seminaristen blijft stabiel en wordt daarmee relatief gezien belangrijker. In tegenstelling tot de vorige jaren is er bij hen echter geen stijging in absolute cijfers.
De 140 traditionalistische seminaristen zijn als volgt onder te verdelen:
- De Priesterbroederschap Pius X telde 49 Franse seminaristen (exact hetzelfde cijfer als het jaar daarvoor). Zij volgen bijna allen hun opleiding in Ecône, Zwitserland.
- Bij de met Rome verbonden gemeenschappen waren er 91 Franse seminaristen (95 het jaar ervoor).

De invloed van de traditionalistische gemeenschappen is dus sterk. Hoewel zij slechts 5% uitmaken van het aantal praktiserende Franse gelovigen, zorgen ze voor bijna een vijfde van het totale aantal seminaristen.
Daarnaast merkt Paix Liturgique ook op dat in heel wat gewone Franse seminaries de belangstelling voor de oude ritus hoog is. Zo zijn er bv. in Lyon en Toulon opleidingen voorzien in het kader van het motu proprio Summorum Pontificum. Dit brengt het totale aantal 'motu proprio'-seminaristen op een 30%.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen