Agenda

* Zondag 1 juli: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele. Tijdens de zomervakantie zijn er geen H. Missen in Dadizele. De volgende H. Mis is op zondag 2 september.
* Zondag 29 juli: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge.

woensdag 18 januari 2012

Nieuwe 'personele parochie' voor de oude Mis in Frankrijk

Diakenwijding bij de Fraternité Saint-Thomas-Becket op 7 januari 2012 door Mgr. Léonard
In Frankrijk heeft de bisschop van Blois, Mgr. de Germiny op 1 november ll. een nieuwe 'personele parochie' opgericht. Dit is een parochie waar de liturgie uitsluitend volgens de buitengewone vorm van de Romeinse ritus gevierd wordt. Paus Benedictus XVI maakte dit mogelijk door zijn motu proprio Summorum Pontificum. Mgr. de Germiny vertrouwde de parochie Notre-Dame des Grouëts toe aan de Fraternité Saint-Thomas-Becket, een jonge priestercongregatie die beide ritussen volgt. Eerwaarde heer Gac, de overste van deze fraterniteit, wordt de nieuwe pastoor. In België is de fraterniteit vertegenwoordigd in het bisdom Namen.

Hiermee telt Frankrijk nu vier personele parochies: naast Notre-Dame des Grouëts in Blois zijn dit St-François de Paule in Toulon (EH Loiseau, overste van de Missionnaires de la Miséricorde divine), St-Eloi in Bordeaux (Instituut van de Goede Herder), Croix-Glorieuse in Straatsburg (Totus Tuus).
Ook in Amsterdam is er een dergelijke personele parochie, de Agneskerk, geleid door priesters van de Petrusbroederschap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten