Agenda

donderdag 9 september 2010

Mgr. Aillet heropent seminarie

Mgr. Aillet, sinds 2008 bisschop van Bayonne, heropent dit weekend na 10 jaar het seminarie van zijn bisdom. Mgr. Aillet is lid van de Communauté Saint-Martin. Deze priestergemeenschap celebreert de nieuwe Mis precies volgens de voorschriften en met aandacht voor de traditionele elementen in de liturgie. Mgr. Aillet staat bekend als een actief promotor van de traditionele Latijnse liturgie, net zoals mgr. Rey van het bisdom Toulon waar Aillet voordien vicaris-generaal was.
Mgr. Aillet opent het traditiegetrouwe seminarie met 5 seminaristen en nog eens 5 jonge mannen die een voorbereidend jaar aanvangen. De opleiding ligt in de lijn van de traditie van de Kerk, met aandacht voor de door de paus nagestreefde hermeneutiek van de continuïteit. De seminaristen leren ook de traditionele Latijnse liturgie aan.
Ook het bisdom Lyon opent deze maand een nieuw seminarie waar de seminaristen de oude ritus zullen aanleren.

* Zie ook het recent in opdracht van mgr. Aillet verschenen werk over de nieuwe ritus: link:
Mutel, A.Ph.M. et Freeman, P. Cérémonial de la Sainte Messe à l'usage ordinaire des paroisses. Suivant le missel romain de 2002 et la pratique léguée du rit romain. Artège, Perpignan, 2010
Standaardwerk over de correcte viering van de nieuwe Mis, het juiste gebruik van het missaal en een overzicht van de ceremonies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten