Agenda

vrijdag 6 november 2009

Rapport over de implementatie van het motu proprio Summorum Pontificum

Eind oktober was het bestuur van de internationale federatie Una Voce in Rome. Una Voce, opgericht in 1967, is een overkoepeling van verenigingen wereldwijd die zich inzetten voor de herwaardering van de traditionele Latijnse ritus in de katholieke Kerk.

Tijdens een korte audiëntie bij de paus werd hem een rapport overhandigd over de implementatie van het motu proprio Summorum Pontificum. Met dit motu proprio herwaardeerde de paus in 2007 de traditionele ritus en liet het gebruik ervan weer algemeen toe.

Het rapport schetst de evolutie van het gebruik van de traditionele ritus in de bisdommen wereldwijd en geeft weer in hoeverre de bisschoppen inspanningen gedaan hebben om het motu proprio in hun bisdom te implementeren. Een samenvatting van het rapport kan men hier nalezen:
http://www.ifuv.org/docs/AA_FIUV_Dossier_for_Rome_SP_2nd_Anniv.pdf.
Ook de situatie in Nederland werd beschreven en een rapport over de Belgische bisdommen werd als bijlage aan het dossier toegevoegd.

Naast de paus kregen ook verschillende leden van de curie, de belangrijkste congregaties en commissies een kopie van het rapport.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten