Agenda

donderdag 13 november 2008

Nieuw lectionarium Ambrosiaanse ritus voorgesteldWoensdag heeft kardinaal Tettamanzi, aartsbisschop van Milaan, de nieuwe uitgave van het lectionarium van de katholieke Ambrosiaanse ritus aan de paus voorgesteld. Benedictus XVI sprak zijn lof uit en zei dat het lectionarium een kostbaar instrument is voor de hernieuwing van het missionaire engagement en om het evangelie in de samenleving te verkondigen.
De Ambrosiaanse ritus gaat terug op de heilige Ambrosius van Milaan (4de eeuw) en wordt nog steeds gebruikt in het bisdom Milaan en in het kanton Tessino (Zwitserland). In totaal gaat het om 51 parochies. Kardinaal Giovanni Battista Montini, de latere paus Paulus VI, celebreerde als aartsbisschop van Milaan tijdens Vaticanum II een Mis volgens deze ritus.
Een opmerkelijk verschil met de Gewone en Buitengewone Romeinse Ritus is onder andere het veelvuldig gebruik van het 'kyrie eleison'. Het Credo komt na het offertorium en de ritus schrijft eigen gebeden en lezingen voor. Ook de kalender is enigszins anders. Zo duurt de Advent in de Ambrosiaanse ritus geen vier, maar zes weken en wordt Aswoensdag niet gevierd.

Bron: Zenit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten