Agenda

zondag 14 september 2008

Eén jaar Summorum Pontificum


Vanwege één van onze lezers ontvingen wij een mooie reactie op onze visietekst n.a.v. één jaar Summorum Pontificum, het motu proprio waarmee paus Benedictus XVI de Mis in de buitengewone (Tridentijnse) ritus in ere hersteld heeft:

"Met interesse las ik het artikel getiteld: ‘De ideale parochie... een droom?’ op uw site. Het was zeer herkenbaar en wel om de eenvoudige reden dat deze parochie werkelijk bestaat. Sinds september 2006 wordt, met toestemming van de bisschop van Haarlem, elke zondag in de Agneskerk [in Amsterdam] een Tridentijnse Hoogmis opgedragen.
Aanvankelijk was het nog wennen. Ook en vooral voor de gelovigen. Voor de mis aanving werd er driftig gekwekt en na afloop was de priester nauwelijks in de sacristie teruggekeerd of inderdaad, men stoof richting uitgang. Maar langzaam maar zeker kreeg de Tridentijnse ritus de mensen ‘in zijn greep’ en nu? Nu is het vrijwel precies zoals in het artikel op uw site wordt omschreven. Het kwekken voor de mis is compleet verdwenen. Mensen komen veelal een kwartier tot een half uur van tevoren en al biddende en mediterende bereidt met zich voor op de viering.
Aanvankelijk had ik verwacht met mijn 56 jaren een van de jongste bezoekers te zijn omdat ik een van de laatste ben voor wie de Tridentijnse mis tot zijn jeugdherinneringen behoort. Wat zouden jongeren daar anno 2008 voor boodschap aan hebben? Welnu, niets is minder waar. Ik behoor qua leeftijd tot de middenmoot.
Verrassend veel jongeren van 20+ bezoeken de viering en hebben er veel waardering voor. De mis zelf wordt met diepe devotie ondergaan. Tijdens de consecratie kun je een speld horen vallen en ook daarna blijft het nog geruime tijd stil. [...] Ook nadat de priester met zijn gevolg is verdwenen blijven verrassend veel gelovigen nog even na om te bidden of te mediteren. Sommigen steken een kaarsje op bij Maria en bidden daar nog wat. Na de mis is er een koffieuurtje. [...] De priesters (jazeker, we beschikken over maar liefst drie priesters, allen van de Petrusbroederschap) komen dan bij om even een praatje te maken [...].
Drie priesters maakt het dus ook mogelijk om regelmatig bij hoogdagen een mis met drie heren op te dragen. De nachtmis van afgelopen kerstmis werd met drie heren opgedragen en de kerk zat stampvol. [...] Kortom, het is wonderbaarlijk wat de Tridentijnse ritus met de mens doet, elke keer weer [...]."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten