Agenda

woensdag 27 augustus 2008

Tentoonstelling: Civitas Dei - De Kerk op Expo 58

In 1958 tekent de hele wereld, en dus ook het Vaticaan, present voor de wereldtentoonstelling in Brussel. In de schaduw van de paviljoenen van de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en Frankrijk verrijst Civitas Dei of de Stad Gods. Achter hoge, dikke muren bevinden zich tentoonstellingsruimten, een belfort en de Christi-Gloriosikerk met de Heilig-Sacramentskapel. Net buiten de ‘omwalling’ is er een restaurant, het auditorium Pius XII en een bioscoopzaal.

Binnen krijgt de bezoeker een uitgekiend parcours voorgeschoteld langs fotopanelen, filmbeelden en kunstwerken, met als voornaamste boodschap: de kerk als universeel heilsinstituut. Eindpunt is een bezoek aan de kerk, waar dagelijks tal van misvieringen plaatsvinden.

Het Vaticaanse paviljoen krijgt veel bezoekers over de vloer, onder hen vele prominenten. Voor congregaties en katholieke scholen is een bezoek aan Civitas Dei een vast onderdeel van de daguitstap naar de Expo. Tal van verenigingen organiseren er congressen. De katholieke pers ruimt heel wat kolommen in voor het paviljoen en mobiliseert zo vele Expo-gangers tot een bezoek. Het restaurant, met zijn eenvoudige en goedkope gerechten, draagt eveneens bij tot het succes.

De KADOC-tentoonstelling toont niet alleen de architectuur van het paviljoen van de Heilige Stoel, maar neemt u ook mee door de tentoonstellingsruimten, de Christi-Gloriosikerk met de Heilig-Sacramentskapel, het auditorium Pius XII en het restaurant. Aan de hand van originele affiches en foto’s, plannen en tekeningen (o.a. van architect Roger Bastin, graficus Luc Verstraete en glazenier Michel Martens), film- en geluidsopnamen, religieuze kunstvoorwerpen en zogenaamde memorabilia verbeeldt ‘Civitas Dei. De kerk op Expo 58’ eveneens de ‘beleving’ van het paviljoen door bekende en minder bekende bezoekers.

Maandag tot vrijdag: 9 - 17 uur
Zaterdag: 9 - 12.30 uur
Gesloten: 11-12, 19-21 en 26 juli 2008; 2, 9 en 15-16 augustus 2008; 8 en 12-13 september 2008

KADOC
(Administratie, tentoonstellingen, leeszaal)
Vlamingenstraat 39
B-3000 Leuven
Tel. 0032 16 32 35 00
Fax 0032 16 32 35 01
e-mail: postmaster@kadoc.kuleuven.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten