Doorgaan naar hoofdcontent

Theoloog Jozef Decoene:”Eucharistieviering is geen praatbarak”

ANTWERPEN (RKnieuws.net) - Trouw aan de officiële liturgie betekent helemaal nog geen starheid. Dat schrijft theoloog Jozef Decoene, emeritus deken van Izegem, deze week in het christelijk opinieweekblad Tertio.

"Het missaal in al zijn variaties en de liturgische tekstenschat boden de kerk door de eeuwen heen de garantie van een dynamische maar trouwe eucharistieviering, zonder verraad, vervlakking of uitholling", aldus Decoene.

"De eucharistieviering is geen praatbarak. Heeft het Tweede Vaticaans Concilie in zijn vernieuwingsdrang de communautaire dimensie en het eetmaalaspect beklemtoond, toch blijft de offerdimensie onaantastbaar eigen aan het eucharistisch gebeuren. Dat bewustzijn lijkt mij in vele van onze zelfgemaakte liturgieën door een eenzijdige horizontalisering en een onjuiste socialisering grotendeels verdampt", schrijft de theoloog.

Decoene is van oordeel dat de actuele crisis van de kerk ruimschoots berust op de desintegratie van de liturgie. "De liturgie blijft de uitdrukking van het geloof van de hele kerk, en niet van een of andere vriendenclub". (tb)

Reacties

Populaire posts van deze blog

H. Missen en Diensten rond Pasen 2024

Zondag 31 maart: Tridentijnse Mis in Brugge

Zijn doopsels en huwelijken van Rent a Priest geldig?

Zondag 25 februari: Tridentijnse Mis in Brugge