Agenda

* Zondag 27 mei: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge.
* Zondag 3 juni: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele.
* Zondag 17 juni: Tridentijnse Mis om 9u30 in de Basiliek van Dadizele.
* Zondag 24 juni: Tridentijnse Mis om 17u30 in de H. Bloedbasiliek in Brugge.

zondag 24 februari 2008

Theoloog Jozef Decoene:”Eucharistieviering is geen praatbarak”

ANTWERPEN (RKnieuws.net) - Trouw aan de officiële liturgie betekent helemaal nog geen starheid. Dat schrijft theoloog Jozef Decoene, emeritus deken van Izegem, deze week in het christelijk opinieweekblad Tertio.

"Het missaal in al zijn variaties en de liturgische tekstenschat boden de kerk door de eeuwen heen de garantie van een dynamische maar trouwe eucharistieviering, zonder verraad, vervlakking of uitholling", aldus Decoene.

"De eucharistieviering is geen praatbarak. Heeft het Tweede Vaticaans Concilie in zijn vernieuwingsdrang de communautaire dimensie en het eetmaalaspect beklemtoond, toch blijft de offerdimensie onaantastbaar eigen aan het eucharistisch gebeuren. Dat bewustzijn lijkt mij in vele van onze zelfgemaakte liturgieën door een eenzijdige horizontalisering en een onjuiste socialisering grotendeels verdampt", schrijft de theoloog.

Decoene is van oordeel dat de actuele crisis van de kerk ruimschoots berust op de desintegratie van de liturgie. "De liturgie blijft de uitdrukking van het geloof van de hele kerk, en niet van een of andere vriendenclub". (tb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten