Agenda

maandag 29 oktober 2007

Vaticaan geeft oud missaal opnieuw uit.

Hilversum (Katholiek Nederland) 26 oktober 2007 - Bij de Vaticaanse uitgeverij is vorige week het 'oude' missaal van 1962 opnieuw verschenen. De officiële heruitgave van het misboek is een logisch gevolg van de algehele toestemming die paus Benedictus XVI onlangs gaf om de eucharistie volgens het Missale Romanum van 1962 te vieren.

Nederlandse editie

Het Missale Romanum, Editio Typica 1962, is sinds 19 oktober weer verkrijgbaar via de Libreria Editrice Vaticana. Ook de Nationale Raad voor Liturgie (NRL) van de Nederlandse bisschoppenconferentie gaf onlangs het 'oude missaal' uit. Die uitgave heet Het Heilig Misoffer en bevat de Latijnse vaste gebeden van de 'oude' mis met Nederlandse vertaling.

Buitengewone vorm van Latijnse Ritus

In Summorum Pontificum schreef Benedictus dat er één Latijnse Ritus is. Het Romeins Missaal (1970) van Paulus VI blijft de gewone uitdrukking van deze ritus. Het Romeins Missaal (1570) van Sint Pius V, herzien in 1962 door de zalige Johannes XXIII, moet volgens de huidige paus worden beschouwd als de buitengewone uitdrukking ervan. Het is iedere priester van de Latijnse Ritus voortaan geoorloofd zonder bijzondere toestemming het 'Tridentijnse' missaal te volgen. Ook hebben parochianen voortaan het recht om te vragen om de viering van de 'oude' mis in hun parochie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten